Onixul este o varietate de cuart, adesea cu striatii de diferite culori (albe, rosii, cenusii). Cele mai frecvente sunt onixul alb si negru. Piatra recomandata pentru zodiile: Berbec, Taur (mai ales cel verde), Rac (mai ales cel alb), Leu, Fecioara, Balanta (mai ales cel verde), Sagetator, Capricorn (mai ales cel negru). Este o piatra a sigurantei si a securitatii si asigura protectie impotriva dusmanilor si adversitatii, a energiilor negative, magiei negre si blestemelor. Aduce: noroc, prietenie, bucurie, fericire, o perspectiva spirituala vietii. Stimuleaza manifestarea personalitatii, auto-controlul, intuitia, auto-disciplina, inspiratia, detasarea, concentrarea, increderea, norocul, increderea in viata si in iubire, abilitatile in afaceri, spiritul de conducere, succesul in casnicie, popularitatea.

joi, 31 octombrie 2013

Întreţinerea bijuteriilor realizate manual




     Fiecare creator handmade îşi lasă amprenta şi o bucăţică din suflet în fiecare obiect pe care îl realizează. Pentru mine, nu doar design-ul bijuteriilor este important, ci mă preocupă foarte mult calitatea şi rezistenţa lor, acestea fiind, în mod evident, mai sensibile decât cele turnate sau lipite şi nu ne putem aştepta să ţină o veşnicie, mai ales dacă nu sunt întreţinute corespunzător. Sunt foarte mulţumită atunci când văd că bijuteriile făcute de mine sunt purtate şi îngrijite. Pentru a vă bucura cât mai mult timp de ele, cel mai bine ar fi să încercaţi să preveniţi deteriorarea lor. Ce puteţi face:

- purtaţi-le cu grijă pentru că sunt mai fragile decât bijuteriile realizate în fabrică.

- depozitaţi-le individual în cutii speciale pentru bijuterii sau în săculeţi, separat de alte bijuterii, astfel veţi preveni zgârierea suprafeţelor, le veţi feri de lumină şi umiditate şi veţi împiedica depunerea prafului pe ele. Sârma argintată, deşi este tratată împotriva oxidării, îşi poate schimba culoarea în timp din cauza luminii puternice/razelor de soare şi a umidităţii în exces.

- puneţi-vă bijuteriile ultimele atunci când vă pregătiţi de plecare, după ce aplicaţi cosmeticele, spray-ul deodorant, fixativul, parfumul etc. 

- aveţi grijă să scoateţi bijuteriile atunci când intraţi în piscină sau în mare, dar şi când faceţi curăţenie, mai ales dacă folosiţi diferiţi detergenţi. Apa şi detergenţii pot dăuna atât sârmei, cât şi accesoriilor metalice şi pietrelor care alcătuiesc bijuteria.

- încercaţi să nu agăţaţi bijuteriile de haine pentru că sârma subţire cu care sunt prinse pietrele semipreţioase/mărgelele se poate desface sau rupe.

- nu loviţi bijuteriile de alte obiecte. Sârma din care sunt făcute este maleabilă şi se poate zgâria, se poate îndoi şi deforma sau se pot sparge pietrele semipreţioase/mărgelele.

- curăţaţi-le dacă observaţi că încep să îşi schimbe culoarea. Sârma argintată, netratată împotriva oxidării, îşi poate schimba culoarea dacă stă într-un mediu cu umiditate ridicată sau este expusă constant la lumină puternică, naturală sau artificială. Le puteţi curăţa punându-le într-un vas pe care îl tapetaţi cu folie de aluminiu. Puneţi o lingură de sare şi una de bicarbonat de sodiu, apoi turnaţi apă fierbinte. Lăsaţi-le în jur de 30 minute sau până îşi recapătă luciul, clătiţi-le cu apă şi ştergeţi-le uşor cu o cârpă moale. Lăsaţi-le să se usuce bine. Cu sârma argintată tratată împotriva oxidării sau cea din argint nu ar trebui să aveţi probleme, dar dacă îşi schimbă culoarea, puteţi folosi aceeaşi metodă de curăţare.
Nu folosiţi această metodă pentru bijuteriile care au pietre semipreţioase sau accesorii metalice!
- pentru acestea, metoda cea mai sigură ar fi folosirea detergentului de vase cu apă: udaţi un burete şi adăugaţi o picătură de detergent de vase şi ştergeţi bijuteria uşor. Apoi clătiţi bijuteria cu apă, ştergeţi-o şi lăsaţi-o să se usuce.

- pentru bijuteriile din sârmă de cupru, cea mai folosită metodă de curăţare este cea cu suc de lămâie. Bijuteriile se pun într-un vas de plastic şi se toarnă apă caldă şi suc de lămâie. Se lasă în jur de 10-20 minute. Dacă bijuteriile sunt foarte oxidate, schimbaţi lichidul de mai multe ori. Puteţi folosi o periuţă de dinţi moale pentru curăţare. Apoi se scot, se clătesc, se şterg şi se lasă să se usuce.
- Atenţie! Nu lăsaţi bijuteriile mult timp în soluţie! Nu folosiţi soluţia pentru curăţatea bijuteriilor care au pietre semipreţioase sau perle! Acestea se vor curăţa ca şi cele din sârmă argintată.

- curăţaţi bijuteriile cât mai des pentru a preveni formarea unui strat de oxid care va fi mai greu de îndepărtat. Evitaţi clorul şi nu folosiţi niciodată substanţe sau materiale abrazive pentru curăţarea lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu